Często dostaję pytanie o wielkość foremek do podanych przepisów na ciasta. Przyznaję - mój błąd, że nie podawałam tego od razu. Dlatego od teraz obiecuję poprawę i będę pisać w jakiej foremce piekłam, żeby łatwiej było potem Wam dopasować ilość ciasta do odpowiedniej foremki. Z reguły upieczone ciasto kroję na 3 blaty i tak dobieram proporcje ciasta, żeby nie musieć się zastanawiać czy blaty będą za cienkie albo czy będę musiała dopiekać jakiś na ten trzeci blat.
Zacznę od ciasta czekoladowego:)
Z podanych proporcji, czyli:
Ciasto czekoladowe:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.
najlepiej piec ciasto w tortownicy 21-22 cm, wtedy urośnie ciacho, które bez problemu kroimy na 3 blaty.
Przy tortownicy 18 cm biorę 3/4 podanych składników, chociaż jak zrobimy z całej porcji, to ciasto będzie po prostu wysokie.
Przy tortownicy 24 cm robię półtorej porcji ciasta, a przy 26-28 cm - podwójnie.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny:)