poniedziałek, 22 listopada 2010
domek wróżek dla Blanki
Tort dla Blanki odsłona druga:)
Tym razem wzór, który powinniście znać:) zaczerpnięty z książki Debbie Brown.
Środek to biszkopt maderski przełożony masą chałwową.
Biszkopt maderski jest bardzo smacznym ciastem, poza tym jest doskonały do modelowania i wycinania najróżniejszych kształtów.
Do tego tortu upiekłam dwa ciasta w ok. litrowym żaroodpornym naczyniu.
Proporcje na oba ciasta:
6 jajek
ok. 540 g mąki
18 g proszku do pieczenia
375 g masła lub margaryny
375 g cukru pudru (dałam mniej - ok. 250-300g)
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C i przygotować formę, czyli natłuścić i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękką margarynę lub masło ubić z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa. Do masy dodawać po jednym jajku i łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałą mąkę - ja wymieszałam mikserem, chociaż zalecane jest wymieszanie łyżką. Przełożyć masę do foremki i odwrotną stroną łyżki zrobić na środku wgłębienie, żeby nie wyrosła górka. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 1,5h (może być trochę krócej, ale generalnie trzeba sprawdzać i ma być do czystego patyczka). Po wyjęciu z pieca pozostawić w formie na 5 min., następnie studzić na kratce.
Masa chałwowa:
250 g masła/margaryny
250 - 300 g chałwy
Ubić mikserem na gładką i puszystą masę. Przełożyć wystudzone i nasączone ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękny :)
OdpowiedzUsuńjest cudny, cudny, cudny!
OdpowiedzUsuńgdybym taki dostała na urodziny.. eh. :)
piękny ten domek, ależ Ty zdolna jesteś... przepis dodaję do zakładek i na 100% wykorzystam na pomysł podczas urodzin mojej córeczki...za kilka lat jak już będzie w stanie docenić piękno takiego tortu :D
OdpowiedzUsuńflusso, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńcukrowa wróżko, może kiedyś dostaniesz:) a kiedy masz urodziny?;)
Anulko, polecam, córka na pewno będzie zachwycona:)
Witam. Zamierzam zrobić ten tort na urodziny mojej córeczki. Mam pytanie. Jaki jest wysoki ten tort czy starczy on na ok. 20 osób?
OdpowiedzUsuń