sobota, 13 listopada 2010

klocki dla Blanki


Trochę misiowo się zrobiło:) Ale co tam:)
Klocki i miś z okazji pierwszych urodzin Blanki:)
Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą marcepanową i na specjalne życzenie zamawiającej cioci - na wierzchu też jest marcepan:) pozostałe dekoracje są lukrowe.

Ciasto czekoladowe:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej

Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.


Masa marcepanowa (cytuję za kawą):
250 gram margaryny
100 gram marcepanu
1 duży budyń bez cukru (na 3/4 litra mleka)
1 1/2 szklanki mleka

Ugotować budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu na połowie zalecanej ilości mleka. Budyń przestudzić do temperatury pokojowej, często mieszając, żeby nie utworzyła się zbita, twarda masa.
Margarynę o temperaturze pokojowej ubić mikserem na gładką masę, dodawać stopniowo marcepan pokrojony w małe kawałki (ja starłam na tarce) i ubijać. Po uzyskaniu gładkiej masy stopniowo dodawać przestudzony budyń, nadal ubijając masę mikserem, aż do połączenia składników.

5 komentarzy:

  1. Jestem pod ogromnym wrażeniem umiejętności dekoratorskich. Tworzysz prawdziwe dzieła sztuki, które szkoda zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny, robi wrażenie :) sama mam ochotę trochę pokombinować z marcepanem ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia, zjemy to zrobi się następny, prawda;)?

    Fiolunka, marcepan, nie jest tak plastyczny jak lukier, ale fajnie się z nim pracuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, tort jest fantastyczny!
    Zazdroszczę talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robisz genialne torty! a ten miś jest przeuroczy :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)