sobota, 13 listopada 2010
klocki dla Blanki
Trochę misiowo się zrobiło:) Ale co tam:)
Klocki i miś z okazji pierwszych urodzin Blanki:)
Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą marcepanową i na specjalne życzenie zamawiającej cioci - na wierzchu też jest marcepan:) pozostałe dekoracje są lukrowe.
Ciasto czekoladowe:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.
Masa marcepanowa (cytuję za kawą):
250 gram margaryny
100 gram marcepanu
1 duży budyń bez cukru (na 3/4 litra mleka)
1 1/2 szklanki mleka
Ugotować budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu na połowie zalecanej ilości mleka. Budyń przestudzić do temperatury pokojowej, często mieszając, żeby nie utworzyła się zbita, twarda masa.
Margarynę o temperaturze pokojowej ubić mikserem na gładką masę, dodawać stopniowo marcepan pokrojony w małe kawałki (ja starłam na tarce) i ubijać. Po uzyskaniu gładkiej masy stopniowo dodawać przestudzony budyń, nadal ubijając masę mikserem, aż do połączenia składników.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jestem pod ogromnym wrażeniem umiejętności dekoratorskich. Tworzysz prawdziwe dzieła sztuki, które szkoda zjadać :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, robi wrażenie :) sama mam ochotę trochę pokombinować z marcepanem ;D
OdpowiedzUsuńGosia, zjemy to zrobi się następny, prawda;)?
OdpowiedzUsuńFiolunka, marcepan, nie jest tak plastyczny jak lukier, ale fajnie się z nim pracuje:)
Wow, tort jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę talentu :)
robisz genialne torty! a ten miś jest przeuroczy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam