Torcik bardzo słodziaczek. Ciasto makowe pycha wypróbowane i zjedzone komisyjnie przez domowych łasuchów. Wypróbowałam ciasto czekoladowe ,tort maderski, wyszły znakomicie bardzo fajne blaty do tortów. Maderski trochę wysuszyłam z wierzchu chyba za długo trzymałam w piekarniku następnym razem skrócęczas pieczenia. Mam pytanie techniczne Jak przechowywać tort gdy powlekamy lukrem gdy środek powinien być w lodówce a lukier tego nie lubi? Czy koniecznie muszę robić w ten sam dzień ? Pozdrowienia Edyta
Edyto, nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakowało:) odpowiadając na Twoje pytania - gdy tort powinien być w lodówce, możesz tort przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, a dekorację lukrową (bez powlekania tortu lukrem) przygotować też wcześniej i w dzień imprezy powlec tort rozwałkowanym lukrem (to szybciutko się robi), ustawić/przykleić przygotowane dekoracje i będzie gotowe albo nie przejmować się połyskiem na lukrze po wyjęciu z lodówki - wyjmujesz tort prawie w ostatniej chwili i jeszcze nie zdąży pokryć się wilgocią ja zimą mam ogromne nieogrzewane pomieszczenie, w którym doskonale przechowuje się gotowe torty i, co najważniejsze, lukier nie robi się wilgotny, latem zostaje lodówka i robię jak napisałam wyżej
Majstersztyk, brak mi słów.
OdpowiedzUsuńKubełek Smakowy, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniały:)
OdpowiedzUsuńNo i takie ,,dzielo,, mam na msli kiedy chce pieknego tortu,pozdrawiam,umiejetnosci zazdroszcze.Maja 38.
OdpowiedzUsuńpiękny (:
OdpowiedzUsuńPiękny tort!
OdpowiedzUsuńTorcik bardzo słodziaczek. Ciasto makowe pycha wypróbowane i zjedzone komisyjnie przez domowych łasuchów. Wypróbowałam ciasto czekoladowe ,tort maderski, wyszły znakomicie bardzo fajne blaty do tortów. Maderski trochę wysuszyłam z wierzchu chyba za długo trzymałam w piekarniku następnym razem skrócęczas pieczenia. Mam pytanie techniczne Jak przechowywać tort gdy powlekamy lukrem gdy środek powinien być w lodówce a lukier tego nie lubi? Czy koniecznie muszę robić w ten sam dzień ? Pozdrowienia Edyta
OdpowiedzUsuńwiosenka27, danusia, Gosia - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńEdyto, nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakowało:)
odpowiadając na Twoje pytania - gdy tort powinien być w lodówce, możesz tort przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, a dekorację lukrową (bez powlekania tortu lukrem) przygotować też wcześniej i w dzień imprezy powlec tort rozwałkowanym lukrem (to szybciutko się robi), ustawić/przykleić przygotowane dekoracje i będzie gotowe
albo nie przejmować się połyskiem na lukrze po wyjęciu z lodówki - wyjmujesz tort prawie w ostatniej chwili i jeszcze nie zdąży pokryć się wilgocią
ja zimą mam ogromne nieogrzewane pomieszczenie, w którym doskonale przechowuje się gotowe torty i, co najważniejsze, lukier nie robi się wilgotny, latem zostaje lodówka i robię jak napisałam wyżej
Torcik jak z bajki - milusio.
OdpowiedzUsuńSądzę, że spokojnie mógłby zagrać w filmie Burtona "Charlie i Fabryka Czekolady". Jest wykręcony w kosmos :)
OdpowiedzUsuńKasinka, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńLoriel, tak sądzisz?:) ale mi miło:)))