czwartek, 9 czerwca 2011
dzieci na dzień dziecka:)
Pomysł na ten tort należy do Ewy - mamy jednej z dziewczynek, której figurka znajduje się na torcie:) Chociaż przyznam, że pierwotnie dzieci miały siedzieć jak w szkolnych ławkach, ale jednak ostatecznie przeniesione zostały na łąkę:)
Wykonywanie 17 figurek (tyle dzieci jest w klasie) nie było proste, przyznam się, że momentami już mi się nie chciało, ale dałam radę:) A co najlepsze - dzieci porozpoznawały swoje figurki:)))
Uwzględniając, że wśród dzieci są i takie co nie mogą pić mleka środek był więc bezmleczny - czekoladowe ciasto przełożone masą czekoladową i bananową.
Ciasto czekoladowe bezmleczne:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę margaryny bezmlecznej
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka roślinnego - sojowego/ryżowego
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.
Krem czekoladowy:
- 100 g cukru
- szklanka (250 ml) śmietanki sojowej
- 4 żółtka
- mąka ryżowa
- 1 i 1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 150 g miękkiej margaryny bezmlecznej
Najpierw robimy budyń: do rondla wsypujemy cukier, wlewamy śmietankę, dodajemy żółtka i 2 szczodre łyżki mąki ryżowej. Miksujemy na gładką masę. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Na tym etapie masa będzie miała tendencję do przypalania się, więc stoimy cały czas przy kuchni i mieszamy trzepaczką. Kiedy masa będzie miała konsystencję budyniu i zacznie bąbelkować, zdejmujemy garnek z ognia. Do masy wrzucamy czekoladę, połamaną na kawałki. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Na powierzchni budyniu kładziemy krążek papieru do pieczenia lub folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Zostawiamy masę do zupełnego wystygnięcia. Masło rozcieramy w misce mikserem. Masło i masa czekoladowa muszą mieć tę samą temperaturę. Do roztartego masła dodajemy po łyżce masy, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania można już masę dodawać w większych porcjach. Utarty krem odstawiamy w chłodne miejsce, żeby nie był zbyt miękki.
Krem bananowy (porcja na 1 warstwę):
- 1/2 litra nektaru bananowego
- 1/2 kostki masła
- 1 budyń waniliowy
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 2 banany
Budyń zagotować na nektarze bananowym, dodać zmiażdżone banany, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem stopniowo dodając przygotowaną wcześniej masę bananową aż do powstania jednolitej gładkiej masy.
Masa jest dość rzadka, więc żeby nie uciekała dookoła ciasta wycisnęłam przez szprycę krem czekoladowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajne torty:)ladnie i czystko wykonane.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanko co do ciasta czekoladowego: na jak duza forme jest ten przepis? jakos nie moge sie doszukac tej informacji. Pozdrawiam
anahitka9, podane proporcje są na tortownicę 21-22 cm, przy tortownicy 24 cm robię półtorej porcji, a 26 cm - podwójną
OdpowiedzUsuńwychodzą wtedy ładne ciasta do przekrojenia na 3 warstwy
Dziekuje bardzo za informacje:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń