czwartek, 2 czerwca 2011

komunijny dla Patryka


Tort z różańcem - skromny, elegancki i śliczny:)
więcej nie muszę nic dodawać:)


Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą milky way i masą krówkową.

Ciasto czekoladowe:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej

Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.

Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.



Masa milky way:
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- kostka masła/margaryny
- 2,5 szklanki mleka w proszku pełnego


Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło/margarynę utrzeć, powoli dodawać wystudzone mleko z cukrem, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.


Masa krówkowa z puszki:)

7 komentarzy:

  1. Jestem pod wielkim wrażeniem każdego własnoręcznie zrobionego tortu komunijnego! A ten jest przepiękny! I z pewnością pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. tort wygląda zabójczo!
    szczęka mi opadła z wrażenia ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Joon, Karmel-itka, Laura - dziękuję pięknie za miłe słowa:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ptasie_Mleczko2 czerwca 2011 09:47

    nie ma to jak zjeść rózaniec :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, idealny na Komunię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny, nie przeładowany ozdóbkami, bez pstrokacizny :) a w środku same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)