czwartek, 2 czerwca 2011
komunijny dla Patryka
Tort z różańcem - skromny, elegancki i śliczny:)
więcej nie muszę nic dodawać:)
Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą milky way i masą krówkową.
Ciasto czekoladowe:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.
Masa milky way:
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- kostka masła/margaryny
- 2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło/margarynę utrzeć, powoli dodawać wystudzone mleko z cukrem, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Masa krówkowa z puszki:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jestem pod wielkim wrażeniem każdego własnoręcznie zrobionego tortu komunijnego! A ten jest przepiękny! I z pewnością pyszny!
OdpowiedzUsuńtort wygląda zabójczo!
OdpowiedzUsuńszczęka mi opadła z wrażenia ;p
uroczy ten Twój tort...
OdpowiedzUsuńJoon, Karmel-itka, Laura - dziękuję pięknie za miłe słowa:)))
OdpowiedzUsuńnie ma to jak zjeść rózaniec :D
OdpowiedzUsuńPiękny, idealny na Komunię :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny, nie przeładowany ozdóbkami, bez pstrokacizny :) a w środku same pyszności :)
OdpowiedzUsuń