wtorek, 2 sierpnia 2011
róże dla taty Pauli
Na specjalne życzenie - tort bezglutenowy i bezmleczny oraz bez pokrycia lukrowego.
Moim zdaniem - pyszny! (chociaż nie miałam okazji spróbować tortu, a jedynie tego, co zostało w misce i po wyrównaniu ciasta:)))
Środek to ciasto gryczano migdałowe przełożone masą orzechową.
Ciasto gryczano-migdałowe:
- 4 jajka
- 200g drobnego cukru trzcinowego
- 200g stopionej margaryny bezmlecznej
- 100g drobno zmielonych migdałów
- 150g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego (wsypałam ok. 10 g)
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wierzch i boki tortownicy (średnica 18 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopione masło, migdały, a następnie stopniowo na niskich obrotach miksera mąkę gryczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 40-45min, aż wierzch się zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
Masa orzechowa (skorzystałam z tej strony):
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 ml mleka ryżowego
- 200 g margaryny bezmlecznej
- 150 g cukru pudru
Orzechy wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy, dodajemy cukier puder i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy przestudzoną masę orzechową i dokładnie mieszamy.
(aromat migdałowy pominęłam, który jest w oryginalnym przepisie, bo po prostu akurat nie miałam, ale sądzę, że z aromatem byłoby jeszcze lepsze)
Ciasto przed przełożeniem nasączyłam wodą z dodatkiem wanilii (ze względu na dzieci nie mogło być alkoholu).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
śliczna dekoracja .... całość wygląda rewelacyjnie, podziwiam zdolności !:)
OdpowiedzUsuńanytsujx, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńśliczny :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiegusek, pozdrawiam również:)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuń