czwartek, 14 lipca 2011

piramida od dr Elżbiety


Inspiracją tego tortu był urlop - niestety nie mój:) - ale okazało się, że zrozumiałam, "co pomysłodawca chciał przez to powiedzieć":)

 
Środek to czekoladowe ciasto przełożone na przemian masami: czekoladową i chałwową.

 
Upiekłam dwa czekoladowe ciasta w kwadratowej foremce o boku 24 cm. Na jedno ciasto potrzebowałam:

Do garnka włożyć i raz zagotować:
- 1 1/4 kostkę masła/margaryny
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- 1 szkl. cukru (kto lubi bardziej słodkie ciasto może dać 1 1/5 szkl.)
Ostudzić, dodać:
- 6 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 2 1/4 szkl. mąki pszennej

Wymieszać i dodać pianę ubitą z 6 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki (ja wyłożyłam papierem)
Piec ok. 40-50 min. w 200 stopniach C.

Masa czekoladowa (znana z tortu andaluzja, przy tym torcie zrobiłam podwójną porcję):
- 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao około 60%)
- 100 g śmietany kremówki (30%)
- 80 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g  ubitej śmietany kremówki (30%)

Czekoladę posiekać, włożyć do rondelka. Zagotować kremowkę, nie doprowadzając jej do wrzenia (100 g) i wylać na czekoladę. Odczekać 30 sekund i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa. Jeżeli tak się nie stanie, można dodać trochę więcej gorącej kremówki lub delikatnie podgrzać całość. Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała. Podgrzać w kąpieli wodnej (krem nie może być zbyt gorący, a co za tym idzie, lejący się) (ja nie wstawiałam do lodówki, po prostu schłodziłam i postępowałam jak dalej w przepisie) Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać podgrzaną masę czekoladową i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Na końcu dodać ubitą kremówkę. Wymieszać. 


Masa chałwowa:
250 g masła/margaryny
250 - 300 g chałwy

Ubić mikserem na gładką i puszystą masę. Przełożyć wystudzone i nasączone ciasto.




15 komentarzy:

  1. Ten tort jest fantastyczny! Zresztą jak wszystkie Twoje torty.
    Oj ile bym dała żeby dostać taki na urodziny ;)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. a dekoracja.? jak robisz dekoracje? z masy marcepanowej, tak? No bo dla mnie to arcydzielo..a te ludziki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wielkim wrażeniem,robisz przepiękne torty,aż dech zapiera:)Ukłony przed tobą składam ...coś pięknego z przyjemnością będę do ciebie zaglądała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny, sielankowy klimat tego tortu. Jakoś nie mogę się połapać jak z dwóch kwadratów ciasta powstało 5 pięter tortu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mrufko rewelacja! Przepiękna rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję pięknie za wszystkie miłe słowa:)

    i spieszę z odpowiedziami:
    - smacznydom - dekoracje robię z lukru plastycznego zwanego też masą cukrową, ludziki też są z lukru
    - OlaCruz - oba kwadraty przekroiłam na 4 warstwy (no, ta czwarta była mocno naciągana, ale z niej wycięłam te najmniejsze górne warstwy), każde piętro to dwie warstwy ciasta, górne warstwy to był blat ciasta przecięty na pół, czyli wg mojej pokręconej matematyki - wystarczyło i jeszcze zostały skrawki dla dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mrófkozet jestem zafascynowana tortami twoimi i Twojej siostry ....są po prostu obłędne:). mam pytanie jak udaje ci się tak pieknie i równo obłozyć tort masą cukrową? Pytam bo mi sę zawszejakies zakładki na bokach robią. moze używasz kupnej masy, a ona jest bardziej plastyczna niż swojska, a może masz jakiś sposónb na te zakładki:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. @Mrufkozet, tort jak zwykle piękny. Fajnie by było, gdybyś umieściła posta z dokładnymi instrukcjami na temat masy lukrowej, barwników i wykonania jakiejś figurki. Tobie wydaje się to zapewne łatwe i proste, ale ja na przykład nigdy nie robiłam takiej masy i chętnie skorzystałabym z porad osoby, która zajmuje się tym na co dzień. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny! Gratuluję pomysłu i talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort wygląda wspaniale. Zachwycam się Twoimi tortami, za każdym razem jest on inaczej przyzdobiony. Chciałabym, żeby dla mnie też ktoś zrobił taki specjalny tort.

    OdpowiedzUsuń
  11. Barbara, wciąż mam w planach taką foto-instrukcję, jednak zawsze rąk do fotografowania brakuje:) ale w końcu z kawą się zgramy i sfotografujemy etapy naszej pracy

    od-kuchni, dziękuję:)

    Avelina, dziękuję za miłe słowa:) nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś i Ty dostała taki tort:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jolanto, najczęściej używam kupnej masy, jednak lepiej się z nią pracuje, a boki tortu najpierw wygładzam rękami i układam, żeby było gładko, a potem wygładzam packą cukierniczą

    jak pisałam, z kawą się zbierzemy i będziemy fotografować naszą pracę, bo samej trudno robić i tort i zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na ile wczesniej trzebas upiec tort?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)