czwartek, 14 lipca 2011

zamek księżniczki dla Mariki


Miało być księżniczkowo, ale nie kiczowato.
Niekoniecznie różowo, ale tak jakoś samo wyszło:)


Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą milky way i truskawkami.


Ciasto czekoladowe pieczone w foremce 21 cm:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej

Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.



Masa milky way:
- 3/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 25 g cukru waniliowego
- 1,5 kostki masła/margaryny
- 4-5 szklanek mleka w proszku pełnego

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło/margarynę utrzeć, powoli dodawać wystudzone mleko z cukrem, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.



A truskawki z ogródka:)
I jeszcze dodam, że ciasto zostało nasączone wodą z wanilią.

6 komentarzy:

  1. Kolejny piękny torcik! Za kilka miesięcy też będę piec dla małej księżniczki, ale wymarzyła sobie tort w kształcie zamku... ech, może zmieni zdanie do czasu urodzin ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękny!!! Taki dopracowany w szczegółach... Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia, tort w kształcie zamku - ale masz wyzwanie! super:)))

    moje masje - dziękuję i bardzo mi miło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. anytsujx, dziękuję pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na szczęście to za kilka miesięcy, więc mam czas na obmyślenie konstrukcji ;) a może zmieni zdanie na coś łatwiejszego, hehe :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)