czwartek, 14 lipca 2011
zamek księżniczki dla Mariki
Miało być księżniczkowo, ale nie kiczowato.
Niekoniecznie różowo, ale tak jakoś samo wyszło:)
Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą milky way i truskawkami.
Ciasto czekoladowe pieczone w foremce 21 cm:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.
Masa milky way:
- 3/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 25 g cukru waniliowego
- 1,5 kostki masła/margaryny
- 4-5 szklanek mleka w proszku pełnego
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło/margarynę utrzeć, powoli dodawać wystudzone mleko z cukrem, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
A truskawki z ogródka:)
I jeszcze dodam, że ciasto zostało nasączone wodą z wanilią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kolejny piękny torcik! Za kilka miesięcy też będę piec dla małej księżniczki, ale wymarzyła sobie tort w kształcie zamku... ech, może zmieni zdanie do czasu urodzin ;)
OdpowiedzUsuńprzepiękny!!! Taki dopracowany w szczegółach... Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńGosia, tort w kształcie zamku - ale masz wyzwanie! super:)))
OdpowiedzUsuńmoje masje - dziękuję i bardzo mi miło:)
Rewelacja !:)
OdpowiedzUsuńanytsujx, dziękuję pięknie:)
OdpowiedzUsuńNa szczęście to za kilka miesięcy, więc mam czas na obmyślenie konstrukcji ;) a może zmieni zdanie na coś łatwiejszego, hehe :D
OdpowiedzUsuń