czwartek, 7 lipca 2011
dzwoneczek dla Matyldy
Ten tort robiłam jakiś czas temu, ale w różnych zawirowaniach umykały mi jego zdjęcia. Teraz odnalazłam i zamieszczam - Dzwoneczek skąpany w porannym słońcu:)))
Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą pomarańczową
Ciasto czekoladowe pieczone w foremce 21 cm:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- szklankę cukru
Ostudzić, dodać:
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 4 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.
Przepis na masę pomarańczową znajdziecie na blogu kawy, ale muszę dodać, że popełniłam kilka zmian, przede wszystkim budyń ugotowałam bezpośrednio na soku pomarańczowym.
Masa pomarańczowa:
2 łyżki margaryny
3 łyżki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka soku pomarańczowego
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skórki z pomarańczy
Przygotować naczynie do kąpieli wodnej (czyli do większego garnka, który stał będzie na gazie i w którym gotować się będzie woda wstawiamy mniejszy garnek lub metalowe naczynie, w którym podgrzewane będą składniki masy; mniejszy garnek powinien być zanurzony w wodzie do 3/4 wysokości).
Do naczynia, które będzie podgrzewane w kąpieli wodnej wsypać mąkę, cukier, sól i dodać masło. Ciągle mieszając i podgrzewając składniki połączyć je na gładką masę. Dodawać małymi partiami sok pomarańczowy i, ciągle mieszając, doprowadzić masę do zgęstnienia.
Ubić jajka na puszystą pianę i powoli dodawać gorącą masę do jajek, nie przerywając ubijania. Masę wstawić do kąpieli wodnej (ja przełożyłam ją z powrotem do naczynia w którym wcześniej gotowałam masę) i cały czas mieszając gotować ją w kąpieli wodnej przez około 5 minut, aż do mocnego zgęstnienia.
Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
Do zimnej masy wlać sok z cytryny, dodać skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Masa pomarańczowa niestety lubi rozpuszczać lukier plastyczny, dlatego najlepiej jakby nie dotykała bezpośrednio lukru. Przygotowałam więc mniej niż pół porcji masy milky way na samo wysmarowanie wierzchu ciasta, tak, żeby lukier się trzymał i nie miał styczności z masą pomarańczową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kolejny wspaniały tort, bardzo mi się podoba jak masz ozdobione torty.
OdpowiedzUsuńPiękny, jak wszystkie :) Niesamowity talent! Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zupelnie przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i ....Jestem pod wielkim, wielkim wrażeniem. Torty które robisz to istne cuda. Po prostu zaniemówiłam!!!!!! Podziwiam z całego serca i z pewnoscią pokusze sie na wyprobowanie przepisów. pozdrawiam kasia
OdpowiedzUsuńAvelina, agnieszka - dziękuję, bardzo mi miło:)))
OdpowiedzUsuńkasiu, zapraszam i służę pomocą:) bardzo mi miło, że tutaj trafiłaś:)
sokro służysz pomocą to mam dwa pytania:1. do masy pomarańczowej sok wyciskany z pomarańczy czy z kartonu może być? 2. mniej wiecej ile lukru potrzeba żeby pokryc tort 21 cm?? z góry dzieki za odpowiedz kasia
OdpowiedzUsuńkasia, ja używałam tylko wyciskanego soku, nie wiem jak będzie smakowała masa na takim z kartonu
OdpowiedzUsuńna przykrycie tortu 21 cm wystarczy 0,5 kg lukru
:)
o rany!!! teraz dopiero weszłam głebiej... tu widzę więcej takich cudeniek jest... śliczne!
OdpowiedzUsuńmoje pasje, zapraszam serdecznie do zaglądania:)
OdpowiedzUsuńPadam na kolana, jestem pod wrażeiem talentu, Twoje torty są śliczne, czy mogłabyś podać przepis na masę plastyczną ???mój syn za dwa tygodnie ma urodziny, może się podejmę tego wysiłku ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
anytsujx, masę cukrową/lukier plastyczny kupuję najczęściej gotowy, jest bardziej plastyczny niż przygotowywany samemu i łatwiej się z nim pracuje
OdpowiedzUsuńDziękuję za odp., a gdzie mogę go nabyć ?, nigdy nawet nie rozglądałam się za tym produktem ...
OdpowiedzUsuń