niedziela, 25 września 2011

dora dla Tymka


Przed urodzinami Tymka przeprowadzaliśmy rozmowy co Tymek chciałby na torcie. Nie mógł się zdecydować, więc mu troszkę pomogłam:
- Tymku, co chcesz na torcie?
- Nic.
- Aha (zonk!) A może być Dora?
- Tak, tak! i Butek!
Dora i Butek ostatnio ulubione postacie bajkowe Tymka:)

Tort przygotowałyśmy razem z kawą.
Tymek był zachwycony:)

Środek to karobowe ciasto przełożone masą budyniową (bezmleczną).

Ciasto karobowe piekę jak czekoladowe, ale zamieniam kakao na karob:
Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm.
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- 1 1/4 kostkę masła/margaryny
- 6 łyżek karobu
- 6 łyżek mleka ryżowego
- 1 szkl. cukru (kto lubi bardziej słodkie ciasto może dać 1 1/5 szkl.)
Ostudzić, dodać:
- 6 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 2 1/4 szkl. mąki pszennej

Wymieszać i dodać pianę ubitą z 6 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki (ja wyłożyłam papierem)
Piec ok. 40-50 min. w 200 stopniach C.


Masa budyniowa:
1 1/2 szklanki mleka sojowego
1 duży budyń śmietankowy bez cukru (na 3 szklanki mleka)
6 łyżek cukru
1 margaryna bezmleczna o temperaturze pokojowej
sok z połowy cytryny

Budyń ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu na połowie podanej ilości mleka sojowego. Przed dodaniem budyniu rozpuścić cukier w ciepłym mleku sojowym.
Margarynę bezmleczną ubić mikserem na gładką masę, powoli dodawać ostudzony budyń i ciągle ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać przesiany przez sitko cukier puder i zmiksować masę na jednolitą konsystencję.

5 komentarzy:

  1. Niesamowite torty robicie dziewczyny....zapisalam sie do grona ,,wielbicieli,, czekam na kolejne cudowne inspiracje...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewam, dziękuję i zapraszamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super ! jak robicie taki tort? jakis szablon macie, jak zrobić taką dorę??

    jeszcze jedno pyt.
    jak robisz tort piętrowy? trzeba w nich jakies "wzmocnienia" robic, czy wystarczy mniejszy biszkopt na większy położyć ??? mam plan zrobic i nie wiem jak sie zabrac do niego ... dzieki z góry za odp. pozdrawiam
    eli

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle świetnie wykonany torcik!
    PS. Zainspirowana Waszym blogiem zrobiłam napis na jednym z ostatnio poczynionych tortów, niebawem wkleję fotki i proszę o ocenę jak mi poszło ;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. eli, na piętrowy tort nie stosuję wzmocnień, ale wybieram i proponuję ciasto sztywniejsze niż biszkopt, czyli biszkopt maderski lub czekoladowe lub makowe lub orzechowe, kładę mniejszy na większy po prostu

    Gosia, czekamy na zdjęcia, tort na pewno wyszedł świetny:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)