poniedziałek, 27 lutego 2012
zygzak dla Antoniego
Dziś prezentuję tort zrobiony przez kawę - ciężko pracujący nad naprawą drogi Zygzak McQueen:)
Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą milky way.
Ciasto czekoladowe pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- szklankę cukru (ew. 1 1/2 szkl. jak chcecie słodsze)
Ostudzić, dodać:
- 6 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 2 1/4 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 6 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.
Masa milky way:
- 3/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 25 g cukru waniliowego
- 1,5 kostki masła/margaryny
- 4-5 szklanek mleka w proszku pełnego
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło/margarynę utrzeć, powoli dodawać wystudzone mleko z cukrem, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam robić takie torty:) Jest piękny i kolorowy. Idealny na przyjęcie:) Wiosną mi pachnie...:)
OdpowiedzUsuńTwoje torty są przepiękne, no i środek brzmi apetycznie.
OdpowiedzUsuńUżywasz gotowej masy cukrowej, czy robisz własną?
Dziękuję w imieniu kawy:)
OdpowiedzUsuńkawa zagląda tutaj również, więc bardzo jej miło, gdy czyta tak miłe opinie:)