poniedziałek, 27 lutego 2012

zygzak dla Antoniego


Dziś prezentuję tort zrobiony przez kawę - ciężko pracujący nad naprawą drogi Zygzak McQueen:)


Środek to czekoladowe ciasto przełożone masą milky way.


Ciasto czekoladowe pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm:
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- kostkę masła/margaryny
- 6 łyżek kakao
- 6 łyżek mleka
- szklankę cukru (ew. 1 1/2 szkl. jak chcecie słodsze)
Ostudzić, dodać:
- 6 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 2 1/4 szkl. mąki pszennej

Wymieszać i dodać pianę ubitą z 6 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki .
Piec ok. 40 min. w 200 stopniach C.


Masa milky way:
- 3/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 25 g cukru waniliowego
- 1,5 kostki masła/margaryny
- 4-5 szklanek mleka w proszku pełnego

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło/margarynę utrzeć, powoli dodawać wystudzone mleko z cukrem, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam robić takie torty:) Jest piękny i kolorowy. Idealny na przyjęcie:) Wiosną mi pachnie...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje torty są przepiękne, no i środek brzmi apetycznie.
    Używasz gotowej masy cukrowej, czy robisz własną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję w imieniu kawy:)
    kawa zagląda tutaj również, więc bardzo jej miło, gdy czyta tak miłe opinie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)