poniedziałek, 14 marca 2011

ciasto makowe na prośbę Edyty

Ciasto makowe

- 0,5 kg maku
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła/margaryny

Maka zalać wrzątkiem, ugotować, odcedzić, przekręcić dwa razy przez maszynkę z cukrem, dodać rozpuszczone masło.

- 5 jajek
- 1 szkl. cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem, dodać przygotowany mak i wymieszać.

- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 0,5 paczki proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)

Dodać mąkę i proszek do ciasta, wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie, ale dokłądnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na przygotowaną foremkę (tortownica 24-26 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą lub kaszą manną).
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.


Moje uwagi:
- ja mam maszynkę do maku, więc mielę na sucho, dopiero do zmielonego dodaję cukier czasem cukier puder i rozpuszczoną margarynę
- w związku z mieleniem maku na sucho do ciasta trzeba dodać mleka ok. 1/2 - 3/4 szkl., żeby ciasto nie było za gęste i suche
- mak można zastąpić zmielonymi orzechami, migdałami i postępować dalej jak w przepisie:)

2 komentarze:

  1. Dozgonna wdzięczność za przepis. mam mak i w sobotę będzie torcik makowy. A te laski w wannie to istny szał mój misiek będzie miał 40 tkę to mu takie (jak mi wyjdą) sprawię a niech się cieszy Pochwale się jak zrobie Serdeczne podziękowania Edyta

    OdpowiedzUsuń
  2. Edyto, koniecznie się pochwal, będę czekała niecierpliwie:)

    a, i jeszcze dopiszę - ciasto jest raczej ciężkie, ale naprawdę pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)