Ciasto makowe
- 0,5 kg maku
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka masła/margaryny
Maka zalać wrzątkiem, ugotować, odcedzić, przekręcić dwa razy przez maszynkę z cukrem, dodać rozpuszczone masło.
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem, dodać przygotowany mak i wymieszać.
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 0,5 paczki proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
Dodać mąkę i proszek do ciasta, wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie, ale dokłądnie wymieszać.
Ciasto przełożyć na przygotowaną foremkę (tortownica 24-26 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą lub kaszą manną).
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.
Moje uwagi:
- ja mam maszynkę do maku, więc mielę na sucho, dopiero do zmielonego dodaję cukier czasem cukier puder i rozpuszczoną margarynę
- w związku z mieleniem maku na sucho do ciasta trzeba dodać mleka ok. 1/2 - 3/4 szkl., żeby ciasto nie było za gęste i suche
- mak można zastąpić zmielonymi orzechami, migdałami i postępować dalej jak w przepisie:)
Dozgonna wdzięczność za przepis. mam mak i w sobotę będzie torcik makowy. A te laski w wannie to istny szał mój misiek będzie miał 40 tkę to mu takie (jak mi wyjdą) sprawię a niech się cieszy Pochwale się jak zrobie Serdeczne podziękowania Edyta
OdpowiedzUsuńEdyto, koniecznie się pochwal, będę czekała niecierpliwie:)
OdpowiedzUsuńa, i jeszcze dopiszę - ciasto jest raczej ciężkie, ale naprawdę pyszne