Maja przyjechała z rodzicami i starszą siostrą w niedzielę rano. Zobaczyła tort, oczy jej się zaświeciły, podeszła i nieśmiało spytała:
- A dla kogo jest ten tort?
- A dla kogo chcesz, żeby był? - odpowiedziałam pytaniem.
- Dla mnie:) - odparła z rozbrajającą szczerością:)
- Tak się składa, że ten jest właśnie dla Ciebie - wszystkiego najlepszego Majeczko:)
Środek to bezglutenowe ciasto gryczano-migdałowe przełożone masą jabłkową.
Ciasto gryczano-migdałowe:
- 4 jajka
- 200g drobnego cukru trzcinowego
- 200g stopionej margaryny bezmlecznej
- 100g drobno zmielonych migdałów
- 150g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego (wsypałam ok. 10 g)
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wierzch i boki tortownicy (średnica18 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopione masło, migdały, a następnie stopniowo na niskich obrotach miksera mąkę gryczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 40-45min, aż wierzch się zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjmujemy ciasto i studzimy.
Masa jabłkowa:
- 3 jabłka
- 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 budyniu waniliowego/śmietankowego (trzeba tylko sprawdzać skład, jeżeli masa jest dla alergika)
- 1 jajko
Wierzch tortu posypałam pokruszonym ciastem gryczano-migdałowym.
śliczny torcik...;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym ciastem gryczano-migdałowym! Wklejam w zakładki :) A z Peppy moje dzieci były by bardzo zadowolone :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
śliczna Peppa :)
OdpowiedzUsuńszczęściara z Majki - życzenia jej spełniają się od ręki! :)
Izaa, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńSisters4cooking, ciasto jest bezglutenowe, ale zapewniam, że smakuje wyśmienicie:)
kawa, dziękuję:) też bym chciał jak Majka:)
Świetna Peppa :) Piękny torcik!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam