wtorek, 29 marca 2011

świnka peppa dla Mai



 Maja przyjechała z rodzicami i starszą siostrą w niedzielę rano. Zobaczyła tort, oczy jej się zaświeciły, podeszła i nieśmiało spytała:
- A dla kogo jest ten tort?
- A dla kogo chcesz, żeby był? - odpowiedziałam pytaniem.
- Dla mnie:) - odparła z rozbrajającą szczerością:)
- Tak się składa, że ten jest właśnie dla Ciebie - wszystkiego najlepszego Majeczko:)

Środek to bezglutenowe ciasto gryczano-migdałowe przełożone masą jabłkową.

Ciasto gryczano-migdałowe:
 - 4 jajka
- 200g drobnego cukru trzcinowego
- 200g stopionej margaryny bezmlecznej
- 100g drobno zmielonych migdałów
- 150g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego (wsypałam ok. 10 g)

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wierzch i boki tortownicy (średnica18 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopione masło, migdały, a następnie stopniowo na niskich obrotach miksera mąkę gryczana wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy ok. 40-45min, aż wierzch się zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjmujemy ciasto i studzimy.

Masa jabłkowa:
- 3 jabłka
- 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 budyniu waniliowego/śmietankowego (trzeba tylko sprawdzać skład, jeżeli masa jest dla alergika)
- 1 jajko


Jabłka zetrzeć na grubej tarce, uprażyć, podlać trochę wodą, dodać łyżkę cukru (ja nie dałam) i sok z połowy cytryny. Budyń rozmieszać w mniej niż 1/4 szkl. wody, dodać do jabłek, wymieszać i chwilę pogotować. Wbić jajo, wymieszać energicznie i od razu zestawić z palnika - jajo się zetnie, ale nie zrobi się jajecznica.

Wierzch tortu posypałam pokruszonym ciastem gryczano-migdałowym.

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł z tym ciastem gryczano-migdałowym! Wklejam w zakładki :) A z Peppy moje dzieci były by bardzo zadowolone :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna Peppa :)

    szczęściara z Majki - życzenia jej spełniają się od ręki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Izaa, dziękuję:)

    Sisters4cooking, ciasto jest bezglutenowe, ale zapewniam, że smakuje wyśmienicie:)

    kawa, dziękuję:) też bym chciał jak Majka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna Peppa :) Piękny torcik!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)