Tort, zwłaszcza taki przygotowany specjalnie dla danej osoby, to jeden z najmilszych prezentów jaki można przygotować i otrzymać w dniu urodzin. Ten był przygotowany dla naszej siostry, która posiada talent plastyczny.
Środek to karobowe ciasto przełożone masą budyniowo-cytrynową, przy czym każda warstwa masy (a było ich trzy) była w innym kolorze:)
Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 24 cm.
Do garnka włożyć i raz zagotować:
- 1 1/4 kostkę masła/margaryny
- 6 łyżek karobu
- 6 łyżek mleka ryżowego
- 1 szkl. cukru (kto lubi bardziej słodkie ciasto może dać 1 1/5 szkl.)
Ostudzić, dodać:
- 6 żółtek
- cukier waniliowy
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 2 1/4 szkl. mąki pszennej
Wymieszać i dodać pianę ubitą z 6 białek - wymieszać.
Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną) foremki (ja wyłożyłam papierem)
Piec ok. 40-50 min. w 200 stopniach C.
Masa budyniowa:
1 1/2 szklanki mleka sojowego
1 duży budyń śmietankowy bez cukru (na 3 szklanki mleka)
6 łyżek cukru
1 margaryna bezmleczna o temperaturze pokojowej
sok z połowy cytryny
Budyń ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu na połowie podanej ilości mleka sojowego. Przed dodaniem budyniu rozpuścić cukier w ciepłym mleku sojowym.
Margarynę bezmleczną ubić mikserem na gładką masę, powoli dodawać ostudzony budyń i ciągle ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać przesiany przez sitko cukier puder i zmiksować masę na jednolitą konsystencję.
Piękny tort!!!
OdpowiedzUsuńA jakimi barwnikami barwiłaś masy? W płynie?
Pozdrowienia!!!
olć, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńmasy barwiłam barwnikami w płynie
Super blog:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie-chcę zrobić jutro tą masę do tortu czy mogę powtykać jakieś owoce np:maliny,truskawki
oczywiście, że możesz, jak lubisz, ja bym może jeszcze czekoladę w kawałkach spróbowała dodać
Usuńowoce bym do jakiejś śmietanowej powkładała, ale to w przypadku, gdy może być dieta mleczna:)