niedziela, 13 listopada 2011

kwiaty dla pani doktor


Ten tort był słodkim upominkiem - niespodzianką. Mogę potwierdzić, że bardzo udanym:)

Środek to biszkopt maderski przełożony masą milky way i świeżymi truskawkami.

Biszkopt maderski - piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm :
- 4 jaja
- 365 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 250 g masła/margaryny
- 250 g cukru pudru (dałam mniej - ok. 100g, bo z taką ilością cukru jest przesłodzony)

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C i przygotować formę (tortownica ok. 22 cm), czyli natłuścić i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękką margarynę lub masło ubić z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa. Do masy dodawać po jednym jajku i łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałą mąkę - ja wymieszałam mikserem, chociaż zalecane jest wymieszanie łyżką. Przełożyć masę do foremki i odwrotną stroną łyżki zrobić na środku wgłębienie, żeby nie wyrosła górka. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 1h (może być trochę krócej, ale generalnie trzeba sprawdzać i ma być do czystego patyczka). Po wyjęciu z pieca pozostawić w formie na 5 min., następnie studzić na kratce.

Masa milky way:
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- kostka masła/margaryny
- 2,5 szklanki mleka w proszku pełnego

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Masło/margarynę utrzeć, powoli dodawać wystudzone mleko z cukrem, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

4 komentarze:

  1. to ja wolę taki tort zamiast bukietu kwiatów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marta, proszę bardzo:)))

    Eliza, dziękuję pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten to cos dla mnie.Uwielbiam z kwiatkami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:)