Dla fanki bohaterki z podwodnego świata:)
Środek to biszkopt maderski z nutą cytrynową przełożony masą cytrynową.
Biszkopt maderski - piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm :
- 4 jaja
- 365 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 250 g masła/margaryny
- 250 g cukru pudru (dałam mniej - ok. 100g, bo z taką ilością cukru jest przesłodzony)
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sok wycisnięty z 1/2 cytryny
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C i przygotować formę (tortownica ok. 24 cm), czyli natłuścić i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękką margarynę lub masło ubić z cukrem pudrem w dużej misce, aż powstanie bladożółta puszysta masa. Do masy dodawać po jednym jajku i łyżce mąki z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Dodać pozostałą mąkę - ja wymieszałam mikserem, chociaż zalecane jest wymieszanie łyżką. Przełożyć masę do foremki i odwrotną stroną łyżki zrobić na środku wgłębienie, żeby nie wyrosła górka. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 1h (może być trochę krócej, ale generalnie trzeba sprawdzać i ma być do czystego patyczka). Po wyjęciu z pieca pozostawić w formie na 5 min., następnie studzić na kratce.
Masa cytrynowa (cytuję za kawą:)):
250 gram margaryny o temperaturze pokojowej
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżki skórki świeżo otartej z cytryny
1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
Margarynę ubić mikserem na puszysto, ciągle ubijając dodawać stopniowo przestudzoną masę budyniową. Na koniec dodać powoli sok i skórkę z cytryny i ubić na gładko.
przepiękny jest ten tort :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńwspaniale torty:)
OdpowiedzUsuń